Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om sopp
 Grankorallsopp?
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forrige side
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne
Side: av 2

trachypachus
Biolog

2947 Posts

Skrevet - 20/10/2017 :  08:05:04  Vis profil  Besøk trachypachuss hjemmeside Send trachypachus a Private Message  Svar med kopi av melding
Generelt er dataene som kommer fra Gbif-nodene (fra nevnte institusjoner) mer pålitelige enn de som legges ut via Artsobservasjoner. Årsaken burde være opplagt. Hvem som helst kan legge ut hva som helst i Artsobs., uten bilde og uten belegg. Så i rødlistevurderinger og mange andre vurderinger av hva som er funnet hvor i landet, er det mange som ser bort fra Artsobs.funnene, nettopp pga alle de feilbestemte observasjonene.
Dataene overføres fra GBIF-nodene til Artskart hver natt.

Stefan

Redigert av - trachypachus den 20/10/2017 08:06:14
Gå til toppen av siden

kremle
Aktiv deltaker

7563 Posts

Skrevet - 20/10/2017 :  09:11:45  Vis profil Send kremle a Private Message  Svar med kopi av melding
Jeg er fullstendig klar over de basene Tove nevner, men det er jo ikke baser som kan benyttes av "Menigmann". Per M.
Gå til toppen av siden

trachypachus
Biolog

2947 Posts

Skrevet - 20/10/2017 :  10:16:13  Vis profil  Besøk trachypachuss hjemmeside Send trachypachus a Private Message  Svar med kopi av melding
"Problemet" er når folk sjekker Artsobservasjoner for å se utbredelsen til en art. Det er jo mye bedre å sjekke Artskart. På Artskart kan du i tillegg velge å utelukke enkelte funn basert på hvor de kommer fra.

Stefan
Gå til toppen av siden

agaricus45
Aktiv deltaker

5039 Posts

Skrevet - 20/10/2017 :  10:28:06  Vis profil Send agaricus45 a Private Message  Svar med kopi av melding
Er jo "leit" hvis må se bort fra det som legges i AO, men er jo slik det må bli for en del funn. Betyr det at funn som blir registrert i AO ikke blir lagt inn i Artskart? Er jo Artskart som brukes i offentlig forvaltning. Hvis det er en overføring av funn, antar jeg at dette ikke skjer automatisk fra AO, men at det er en KS som gjør at upålitelige eller feil bestemmelser ikke overføres. Men uten materiale vil det være umulig å verifisere riktighet av kritiske arter der mikroskopering - og nå i stadig større grad DNA-analyser - er nødvending.
Gå til toppen av siden

Tove
Biolog

12130 Posts

Skrevet - 20/10/2017 :  11:12:08  Vis profil Send Tove a Private Message  Svar med kopi av melding
Overføringen skjer automatisk, og det foregår ingen KS etter hva jeg har oppfattet.
Gå til toppen av siden

agaricus45
Aktiv deltaker

5039 Posts

Skrevet - 20/10/2017 :  12:38:16  Vis profil Send agaricus45 a Private Message  Svar med kopi av melding
Hvis så, hjelper det lite å "se bort fra" Artsobs hvis søker mer "pålitelig" informasjon, selv om det også ligger noe fra mer "pålitelige" kilder i Artskart. Men for oss som har nytte av å bruke Artskart, må vi bare være skeptiske og sortere ut "fake news".
Gå til toppen av siden

kremle
Aktiv deltaker

7563 Posts

Skrevet - 20/10/2017 :  13:37:40  Vis profil Send kremle a Private Message  Svar med kopi av melding
Trachypachus skriver: " Generelt er dataene som kommer fra Gbif-nodene mer pålitelige enn de som legges ut via AO". Hvilket grunnlag har du for å komme med en slik påstand?
Når det gjelder registrering av sopp på AO legges majoriteten av funn inn av erfarne mykologer/amatørmykologer som er blant de flinkeste i landet. De som har lagt inn flest arter og funn er: Even W. Hanssen, Reidun Braathen, Turid N. Kristiansen, Inger Kristoffersen, Terje Spolen Nilsen, Tove Hafnor Dahl, Inger Lise Fonneland, Siv Moen, Perry Gunnar Larsen, Gunvor Bollingmo og meg.
Per M.
Gå til toppen av siden

trachypachus
Biolog

2947 Posts

Skrevet - 20/10/2017 :  14:40:05  Vis profil  Besøk trachypachuss hjemmeside Send trachypachus a Private Message  Svar med kopi av melding
Per: Jeg snakker ikke om sopp spesielt, men om alle artsgrupper samlet. Erfaringen min, samt det jeg har hørt fra andre, tilsier at dataene fra Artsobs er noe mindre pålitelige. Det betyr selvfølgelig ikke at funndata fra Artsobs er generelt dårlig, og det er garantert store forskjeller mellom ulike artsgrupper.

Stefan
Gå til toppen av siden

kremle
Aktiv deltaker

7563 Posts

Skrevet - 20/10/2017 :  15:06:09  Vis profil Send kremle a Private Message  Svar med kopi av melding
Vi er nå inne på forumet Spør om sopp. Normalt er det saker som gjelder sopp som diskuteres her. Jeg legger også inn en del arter i andre grupper, f. eks. planter, lav, moser og fugl. Min erfaring er at de som legger inn i disse grupper er meget nøye med at artsbestemmelsene er riktige. Min mening er derfor at det som legges inn i AO har like god kvalitet som det som legges inn på andre måter.
Per M.















Gå til toppen av siden
Side: av 2 Tidligere emne Emne Neste emne  
Forrige side
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,34 sekunder. Snitz Forums 2000